KOPEKS HARAP ANGGOTANYA DAPAT TINGKAT PELABURAN SAHAM

28th September, 2010 Sabah Times

KOTA KINABALU: Koperasi Pekerja-Pekerja Kerajaan Sabah Berhad (Kopeks) berharap anggotanya dapat meningkatkan jumlah pelaburan saham masing-masing dari minimum RM100 sekarang kepada RM1,000 mulai tahun ini.

Pengerusinya, Datuk Maznah Abdul Ghani berkata, tambahan yang lebih tinggi sangat digalakkan sebelum koperasi itu menetapkan had maksimum saham pelaburan bagi setiap anggotanya nanti.

“Dengan suntikan saham baru bagi setiap anggota, kita berharap untuk meningkatkan jumlah saham Kopeks dari RM3 juta sekarang kepada RM15 juta pada 24 bulan akan datang,” katanya pada mesyuarat Agung Tahun Kopeks ke-35 kelmarin.

Menurutnya, tambahan jumlah saham itu sangat penting kerana ia akan mengembangkan jumlah modal kerja dalaman Kopeks yang mana dalam jangka panjang akan mengurangkan kos modal pinjaman.

Selain itu, katanya, anggota pula boleh menikmati hasil pulangan dividen dari keuntungan yang dijangka akan meningkat.

“Cabaran utama pengukuhan Kopeks ialah kekurangan modal kerja, ini kerana kadar pertumbuhan pinjaman kita sangat mendadak berbanding dengan kadar pertumbuhan modal kerja dan sumbangan pelaburan saham dan yuran oleh anggota,” katanya.

Maznah berkata, untuk masa ini Kopeks menggunakan pendekatan pembiayaan luar sebagai strategi pertumbuhan jangka sederhana.

“Namun untuk jangka panjang, dan untuk merealisasikan transformasi yang berkesan, maka peranan dan sokongan padu setiap anggota sangatlah mustahak dalam meningkatkan dana dalaman,” katanya.

Beliau berkata, sebagai koperasi yang berorientasikan perniagaan dan keuntungan di samping keanggotaan yang ramai, hakikatnya Kopeks memiliki skala ekonomi yang boleh dibangunkan dan dimanfaatkan sebagai sebuah koperasi yang mempunyai “two-pronged strategy”

Ia katanya, adalah untuk menjaga kebajikan para anggotanya sebagai strategi utama dan membangunkan Kopeks menjadi sebuah organisasi perniagaan yang berdaya maju, berinovasi dan berdaya saing sebagai strategi kedua.

Sementara itu, lima Ahli Lembaga Kopeks yang terpilih bagi penggal 2010-2011 dalam pemilihan yang diadakan pada Mesyuarat Agung ke-35 Kopeks ialah Sabri Sidah, Abdullah Sani Daud, Saturah [email protected], Mat Salleh Sapong dan Tujuh Nalin.