KOPEKS CATAT KEUNTUNGAN SEBELUM CUKAI RM4.2 JUTA

27th September, 2010 New Sabah Times

KOTA KINABALU: Koperasi Pekerja-Pekerja Kerajaan Sabah Berhad (Kopeks) mencatatkan keuntungan sebelum cukai RM4. 2 juta pada tahun kewangan berakhir 31 Disember tahun lalu dan me- rupakan keuntungan yang tertinggi dicapai koperasi itu sejak lebih 15 tahun lalu.

Pengerusi Kopeks, Datuk Maznah Abdul Ghani berkata, keuntungan yang diperolehi tahun lalu itu meningkat dua kali ganda iaitu 204.73 peratus daripada RM1.3 juta yang dicapai pada tahun 2008.

Menurutnya, Kopeks juga mencatat peningkatan hasil pendapatan 73.40 peratus iaitu dari RM6.2 juta pada tahun 2008 kepada RM10.7 juta tahun lalu.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada mesyuarat Agung Tahunan Kopeks ke-35 yang diadakan di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan di sini, kelmarin.

Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Mangsor Saad merasmikan mesyuarat Agung Tahunan koperasi itu.

Beliau berkata, meskipun kemerosotan ekonomi dunia tahun lalu yang turut melanda negara ini belum pulih sepenuhnya, namun ekonomi Kopeks pada keseluruhannya tidak terjejas sama sekali.

Ini kerana, katanya, urusan perniagaan koperasi itu masih terbatas kepada urusan perniagaan koperasi itu masih terbatas kepada urusan perniagaan dalam negeri sahaja dan tidak membuat pelaburan luaran.

Menurutnya, peningkatan yang ketara itu berlaku disebabkan sokongan para anggota koperasi yang telah menggunakan kemudahan pinjaman yang mana telah mencatatkan peningkatan 195 peratus dalam pengeluaran pinjaman iaitu dari RM24.4 juta kepada RM47.6 juta pada tahun lalu.

Pada masa yang sama kata- nya, belanja operasi juga dapat dikawal secara berhemah dan peningkatan kos berlaku dalam kos berubah untuk modal kerja pembiayaan atau faedah bank sahaja.

Sementara itu, katanya, prestasi kutipan pinjaman juga memuaskan di mana kadar pinjaman tidak berbayar (NPL) hanya sebanyak 0.83 peratus.

Maznah berkata, berdasar- kan prestasi yang baik pada tahun lalu itu, pihak Anggota Lembaga koperasi itu telah mencadangkan pengagihan dividen sebanyak tujuh peratus iaitu lima peratus atas saham dan dua peratus atas yuran.

Bagaimanapun katanya, ca- dangan itu tertakluk kepada kelulusan Mesyuarat Agung dan pihak berkuasa iaitu Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Beliau juga berkata, pada Mac lalu berasaskan Akaun tahun 2008, buat pertama kali- nya dalam tempoh 10 tahun Kopeks telah mengagihkan pembayaran bonus iaitu sebagai ganti kepada dividen kepada para anggotanya.

“Bayaran bonus diagihkan sebagai ‘bonus anggota setia’ atas nasihat Suruhanjaya Koperasi Malaysia, kerana dividen tidak boleh dibayar disebabkan adanya kerugian terkumpul yang dialami oleh koperasi sejak tahun 2000 yang lalu.