KEJAYAAN KOPEKS RAIH UNTUNG TANDA POSITIF

28 September, 2010 Utusan Online

Yahya Hussin (dua dari kiri) menandatangani senarai tetamu semasa menghadiri majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Negeri Sabah di Menara MAA, Kota Kinabalu, semalam.

KOTA KINABALU 28 Sept. – Kejayaan Koperasi Pekerja-Pekerja Kerajaan Sabah Berhad (Kopeks) meraih pendapatan sebanyak RM10.74 juta pada tahun lepas merupakan petanda positif bagi agensi itu untuk mencatat kejayaan sama pada tahun ini.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Yahya Hussin berkata, prestasi memberangsangkan Kopeks adalah hasil daripada usaha gigih ahli koperasi itu meneroka bidang pertanian, penternakan dan perikanan di negeri ini.

''Ini petanda baik kerana keuntungan yang dicatatkan oleh sesebuah koperasi juga akan menguntungkan ahli-ahlinya. Ini merupakan satu berita yang ditunggu-tunggu oleh ahli Kopeks," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengulas mengenai prestasi pendapatan Kopeks pada tahun lepas yang meningkat kepada 73.4 peratus.

Yahya yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri ditemui semasa menghadiri Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Negeri Sabah di Menara MAA di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengarah SKM Negeri, Saiful Bahri Omar; Timbalannya, Joseph Teng Mun Koh dan Matias Kundapin dan Pengerusi Kopeks, Datuk Maznah Abd. Ghani.

Yahya berkata, beliau turut berpuas hati apabila keuntungan sebelum cukai koperasi tersebut tahun lalu mencatatkan peningkatan berganda kepada RM4.19 juta berbanding hanya RM1.37 juta pada 2008.

Pengumuman mengenai hasil pendapatan itu dinyatakan dalam mesyuarat agung tahunan Kopeks pada Ahad lalu.

Sehubungan itu, Yahya menggesa Ahli Lembaga Pengarah Kopeks sesi 2010/2011 yang dipilih agar menjalankan tugas dan amanah dengan penuh komitmen selaras dengan harapan ahli-ahli koperasi.

Mengenai prestasi koperasi di Sabah, Yahya berkata, bilangan koperasi yang ditubuhkan di negeri ini setakat 31 Julai tahun ini ialah sebanyak 688 buah dengan bilangan anggota seramai 223,557 orang.

Katanya, koperasi yang berasaskan pertanian, perikanan dan penternakan merupakan sektor yang amat berpotensi untuk diterokai dan diceburi memandangkan negeri dan negara ini masih mengimport bahan-bahan makanan tersebut.